Natuurlijk gezond, natuurlijk genezen

Orthomoleculaire voedingsleer en therapie

De uitspraak van de Griekse wijsgeer Hippocrates: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding” is van groot belang geweest voor de relatie voeding en gezondheid.

Betekenis orthomoleculaire therapie:

Als orthomoleculair (orthos= Grieks voor juist, optimaal, moleculair staat voor moleculen) therapeut kan ik cliënten begeleiden in het maken van de juiste keuzes qua voeding en e.v. supplementen. Zo krijgt elke lichaamscel optimale hoeveelheden voedingsstoffen binnen in de juiste verhoudingen om alle (bio)chemische processen in het lichaam goed te laten verlopen. Bij klachten/ziekte is er namelijk altijd sprake van een verstoring in een bepaald biochemisch proces.

Voeding:

In Nederland zijn veel mensen ondervoed. Niet in calorieën, maar in voedingsstoffen.

Men is zich er vaak helemaal niet van bewust. Totdat er klachten optreden.

Goede voeding bestaat enerzijds uit de correcte en juiste hoeveelheid macronutriënten  zoals eiwitten, koolhydraten en vetten. En anderzijds uit micronutriënten zoals vitaminen, mineralen en sporenelementen. Langdurige tekorten kunnen leiden tot vele stoornissen in ons lichaam.

Hoe ontstaan nu die tekorten?

Tekorten ontstaan door bodemuitputting, bestrijdingsmiddelen, invloed van stress, te weinig beweging en ontspanning, medicijngebruik, cosmetica,  leeftijd, een ongezond voedingspatroon, straling, gifstoffen, amalgaan en tenslotte een onverantwoorde manier van voedselbereiding.

Wetenschappelijk is aangetoond dat onze huidige voeding onvoldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen bevat. Dus ook bij een gezond voedingspatroon krijgen we niet meer voldoende voedingsstoffen binnen.

Wat kan ik als orthomoleculair therapeut voor jou betekenen?

Orthomoleculaire Geneeskunde heeft een wetenschappelijke basis.
Als orthomoleculaire therapeut kan ik je:
a. Een preventief advies geven over voeding en eventueel supplementen (natuurlijk gezond)
b. De oorzaak van klachten proberen te achterhalen middels anamnese en eventueel aanvullende onderzoeken om te komen tot een op maat gemaakt voedings- en suppletie advies*. Dit met als doel:  afvoeren van afvalstoffen, aanvullen van tekorten en aansterken door optimale voeding (natuurlijk genezen).

* suppletie advies: tekorten van bepaalde voedingsstoffen mogelijk aangevuld met supplementen in de vorm van vitaminen, mineralen, enzympreparaten, vetten en kruiden.