Water

Nieuws over Water
Ons lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water.
Per dag verliezen we ongeveer 2,5 tot 3,5 liter vocht via de ademhaling (20%), transpiratie (20%), de urine (65%) en de ontlasting (5%). Om gezond te blijven moeten dit verloren vocht dagelijks weer worden aangevuld. Voor het verteren van voedsel zijn er liters water nodig voor de productie van speeksel, maag-en darmsap.

Aanbevolen wordt dagelijks minimaal 1,5 tot 2 liter water te drinken.
Veel mensen drinker echter te weinig en wanneer zij drinken, drinken zij voornamelijk dranken zoals koffie, zwarte thee, frisdrank en alcohol. Deze dranken werken echter vocht afdrijvend en in plaats van vocht toe te voegen, onttrekken zij juist vocht aan ons lichaam! (Voor elke kop koffie heeft het lichaam twee glazen water nodig om het verloren vocht weer aan te vullen!)

Water drinken is zelfs essentieel om ziektes te voorkomen en jezelf goed te voelen. Wist je b.v dat een tekort aan water o.a. kan leiden tot vermoeidheid, concentratieverlies, obstipatie en hoofdpijn?

Praktische adviezen:

  • a. Zorg ervoor dat je alleen water van een goede kwaliteit drinkt.  Het liefst gefilterd water of bronwater zonder prik uit een glazen fles.
  • b. Drink 4 maal per dag 2 grote glazen lauw water.  Doe dit op vaste tijden zodat het een vast onderdeel van de je dag wordt. B.v bij het opstaan voor het ontbijt, halverwege de ochtend, halverwege de middag en aan het begin van de avond.
  • c. Omdat je veel zult urineren is het ook raadzaam om ervoor te zorgen dat je wel genoeg zouten binnenkrijgt. Daarom adviseer ik om in de 2 glazen die je vóór het ontbijt drinkt, per glas 1 eetlepel sole* te doen. Als je er ook nog sap van een uitgeperste biologische citroen in doet, wordt de spijsvertering ook gestimuleerd.
  • d. Het is het beste om niet later dan 30 minuten voor de maaltijd water te drinken omdat anders de spijsverteringsenzymen niet goed kunnen werken. Ook tijdens de maaltijd drinken kan de spijsverteringsenzymen dwarsbomen.

*Sole is een simpele zoutoplossing in water. Vul een jampotje of glazen inmaakpotje voor 1/3 deel met Keltisch zeezout (dit is te koop in de natuurwinkel en bevat ook nog de mineralen magnesium,  calcium en ijzer) en vul het potje verder helemaal aan met water. Schroef het deksel erop en schud flink. Laat het even staan en je zult zien dat het zeezout langzaam oplost. Het zand zakt naar de bodem. Bewaar het in de koelkast. Als het bijna op is, kan je het weggooien en een nieuw potje maken.

Wil je meer weten over dit onderwerp?  Dan kan ik je het volgende boek aanbevelen: Auteur: Dr. Batmanghelidj. Titel: Water het goedkoopste medicijn voor je gezondheid, voor genezing, voor je leven.